Ondernemersklankbord

Zzp’er inhuren

Als u zzp'ers wilt inhuren, moet u weten of er geen sprake is van loondienst. U moet schijnzelfstandigheid voorkomen. Op deze pagina leest u meer.

Als u een zzp'er wilt inhuren moet u weten of er geen sprake is van loondienst. Samen legt u afspraken vast over algemene voorwaarden en inkoopvoorwaarden. Lees aan welke regels u zich moet houden. En wat u kunt doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Werken met een zzp’er

U kunt een zzp’er inhuren voor een specifieke opdracht of een project. Een zzp’er deelt zelf uren, werk en vakantie in. Hij kan tegelijk opdrachten doen voor andere opdrachtgevers. U geeft geen leiding aan de zzp’er, zoals met personeel. U legt samen afspraken vast over algemene voorwaarden en inkoopvoorwaarden. Bijvoorbeeld het uurtarief en het aantal uren dat nodig is voor de opdracht.

Vormen van inhuren

U kunt een zzp'er op 3 manieren inhuren:

  • Rechtstreeks: u huurt een zzp'er zonder tussenkomst van een andere partij in. Sluit een modelovereenkomst af met de zzp'er.
  • Intermediair: dit kan een uitzendbureau of detacheringsbureau zijn. Deze huurt een zzp'er in en verhuurt hem door aan u. De zzp'er factureert aan de intermediair.
  • Payrollbedrijf: met payrolling staat de zzp'er op de loonlijst van het payrollbureau. Dat neemt de administratie voor u uit handen.

Check of er sprake is van loondienst

Er gelden regels voor het inhuren van zelfstandigen (Wet DBA). U moet bijvoorbeeld weten of er geen sprake is van loondienst. Als u een opdracht geeft aan een zelfstandige en het gaat toch om loondienst, dan heet dat schijnzelfstandigheid. U bent dan eigenlijk werkgever, maar betaalt dan niet de belastingen die bij loondienst horen. U moet schijnzelfstandigheid voorkomen. Als blijkt dat er sprake is van loondienst, dan moet u loonbelasting en sociale premies betalen.

Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie

Wilt u weten of u een opdracht mag laten uitvoeren door een zzp’er? Dat kunt u beoordelen met de online vragenlijst Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie. De webmodule is een anonieme online vragenlijst die u helpt om antwoord te krijgen op de vraag of u wel of geen arbeidscontract moet aanbieden. Lees hier meer over de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie.  Of ga naar direct naar de webmodule om de vragenlijst te starten.

Modelovereenkomsten

Wilt u vastleggen dat het niet om loondienst gaat? Dan kunt u de standaard modelovereenkomsten van de Belastingdienst gebruiken. Zo voorkomt u schijnzelfstandigheid. Een modelovereenkomst is een door de Belastingdienst goedgekeurd document. Hierin staan afspraken die de werkrelatie tussen een zzp’er en opdrachtgever verduidelijken. Twijfelt u of u een standaard modelovereenkomst van de Belastingdienst nodig heeft? Volg dan het stappenplan Modelovereenkomst of niet.

Modelovereenkomsten verlopen na vijf jaar. U moet een verlenging van de goedkeuring aanvragen bij de Belastingdienst.

Controle Belastingdienst

Omdat de Wet DBA vaak onduidelijk is, controleert de Belastingdienst opdrachtgevers op schijnzelfstandigheid van zzp’ers. Klopt de werkrelatie niet? Dan krijgt u meestal eerst een waarschuwing zodat u de werkrelatie kunt veranderen. Sinds 2023 werkt de Belastingdienst aan betere handhaving rond arbeidsrelaties. 

Lees meer over de controle op de Wet DBA op Belastingdienst.nl.

Arbeidsomstandigheden zzp'er

Een zzp'er heeft recht op dezelfde arbeidsomstandigheden als uw werknemers. Werkt de zzp'er binnen uw kantoor? Dan moet u zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Doet u dat niet? Dan loopt u het risico op klachten en controle van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Een buitenlandse zzp'er inhuren

Als u op zoek gaat naar een zzp'er in het buitenland moet u eerst werven in de EU of EER. Als u niemand kunt vinden, mag u daarbuiten kijken. Lees meer over personeel uit het buitenland aannemen

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/